Lergolv 2017

Kursen i att att lägga ett lergolv drog i gång i början av stilla veckan. Kursen arrangerades som tidigare av Studieförbundet Vuxenskolan och denna gång med stöd av föreningen Kurs med tradition (se deras hemsida).


Två ordinarie och två halva deltagare lade under två dagar ett fyra cm tjockt lerlager på vardagsrummets golv. Ulf ledde arbetet och förklarade teorierna bakom blandning och utläggning. Lerlagret var en fiberrik, stabbig blandning av ca 1 del lera och 3,8 delar mursand.


Här startar utläggningen av golvet....

... och här laggs sisa handen vid den första tredjedelen av golvet.

Efter att det första lagret har torkat kommet ett ett cm tjockt lager att läggas ut. Detta lager kommer att ytbehandlas med linolja i tre omgångar med mellanliggande torktid. Sedan är golvet klart.


Fler bilder från kursen kan ses på Facebooksidan till Kurs med tradition.


Tack alla deltagare!


Ett andra lager + några lagningar lades ut av Ulf et co senare på hösten. På bilden läggs det sista lagret puts ut.


Sedan har golvet linoljebehandlats två gånger, den första med varm linolja. Torkning mellan gångerna. Golvet blev fläckigt eftersom jag använt gummiskrapa till at sprida ut linoljan. Penslade därför på mer linolja på de ljusa fläckarna. Efter torkning ser det bra ut, har nu en flammig, brun färg.


Golvet täcks med masonitskivor för att inte skadas under fortsatt byggande. En sista behandling med kokt linolja skall göras när rummets alla tak och väggar är helt klara.