Dagboken


Detta är min byggdagbok för naturhuset. Här samlar jag det som nyligen hänt, mina planer framöver och annat smått och gott. 

06.05.2024

Det blev ingen putskurs, för få anmälda. Däremot har Ulf med praktikant putsat nästan hela veckan och hunnit med ca en tredjedel av allt putsarbete inomhus. Jag fortsätter under de kommande veckorna. Full fart på byggandet blir det inte förrän i juni.


03.04.2024

Då har det blivit vår och dags att påbörja sommarens byggande. Den 2 och 3 maj planerar vi en putskurs. Eko Ulf leder och Vuxenskolan arrangerar. Anmälningarna kan göras till Vuxenskolan efter 10 april. Vi lerklinar innerväggarna med grovputs och finputs.

Återstår från förra året att täcka socklarna med isolerskivor, spruta träfiberisolering i taket och placera ut sensorer. Sedan är det dags för VVS och elarbeten. Senare i sommar blir det växthusets tur.


24.10.2023

Bygget har gått långsamt pga penningbrist. Glasfönstren i taket är monterade, ställningen riven och skiffertaket påbörjat. På insidan har fönsternischerna isolerats och gjort klara för lerklining. Taket och gavlarna har plastats in för vintern. Vidare utomhusarbete får vänta till våren.

Återstår i år att täcka socklarna med isolerskivor, spruta träfiberisolering i taket och placera ut sensorer i väggar och tak, detta som en del i Mälardalens Universitets projekt.


17.09.2023

Tiden går snabbt. Kalkputsen är på plats förutom färglagret. Badrummets innerväggar är påbörjade. Glaset till gavlar och tak har anlänt och sätts upp i veckan som kommer. Växthusets ventilationsfönster i taket är monterade. 


Vvs och el arbeten är också påbörjade. De första fönstersmygarna är isolerade med hampafiber. Källaren har fått de sista väggarna putsade.


Närmast på tur är takisolering och växthusbygget i markplan.


30.06.2023

Några solvarma veckor har gått. Nätningen är klar och det första skiktet kalkputs är på plats. Hälften av nästa lager är också på plats och resten + det färgade lagret hoppas jag blir färdigt nästa vecka om vädret tillåter. 


Snickaren har monterat snickeriframställda ekstolpar för gavelfönstren (en av två gavlar). Han har också satt upp membranet på innertaket. Det har gjort att vi känner alla mått på isolerglasen vi skall montera i tak och gavlar. Dessa glas är nu beställda.


Semestertiderna närmar sig och då händer inte så mycket på bygget. Återkommer i augusti med nya uppdateringar.


12.06.2023

Nätningen inför kalkputsningen nästan klart. Fönsterstolparna i gavlarna nästan klara. Inom ett par veckor hoppa jag att huset är kalkputsat och att glas till gavlar och tak beställda. 


25.05.2023

Efter en månads byggande har huset fått ett vattentätt tak, ett semipemeabelt membran på utsidan och en utvändig skiva av halm. Alla fönster är monterade, drevade och tejpade. Nu tar byggande en paus på några dagar. Sedan är det dags för kalkputs på utsidan.

VLT artikeln har kommit, finns på

https://www.vlt.se/2023-05-19/dromhuset-forstordes-i-branden-vasteras-graddhylla.


03.05.2023

Då är vi igång med resningen av väggarna. Några få halmelement är kvar till i morgon, sedan kommer takstolarna på plats. Hoppeligen är taket vattentätt till helgen.

Har nyligen fått veta att huset kommer att ingå i ett större projekt på Mälardalens Universitet. Energi och inneklimat kommer att undersökas. Projektet planeras i detalj i dagarna.

I dag var en journalist från VLT (Västmanlands LänsTidning) på besök. Resultatet blir en artikel i tidningen om några dagar.


25.04.2023

Denna vecka kommer halmväggarna, en dag försenade. Skall också få byggställningar resta. Reparationen av betongplattan efter rivningen är avklarad. Underlaget för halmelementen är nästan klar, blir klar i morgon. Väggarna reses nästa vecka och takstolarn monteras. Om ytterligare en vecka anländer fönstren om allt går efter plan. Spännande, spännande.


01.04.2023

Då står vi i startgroparna att påbörja husbygget. Dåligt väder med frost på nätterna har försenat jobbet med betongplattan men nu går det i gång. Har fått startlov och alla andra papper klara. Fönster till huset är beställda, så och takstolarna. Jag har också beställt solpaneler, som ett komplement till alla glastak. Hoppas kunna rappprtera mera frekvent varefter det börjar hända något på byggplatsen.


29.12.2022

En del har faktiskt hänt sedan sista inlägget, fast jag tycker det går långsamt.

Bygglovsansökan har beviljats men jag har ännu inte fått startlov, saknas en arbetsmiljöplan. Den får jag senare detta år och hoppas då få startlov i början av januari, i god tid till det praktiska arbetet börjar i mars. 

Halmhuset är kontrakterat och väggelementen kommer i slutet av april. De tre närmsta månaderna tänker jag bestställa resten av huset; fönster, takstolar etc. Växthusdelen med stomme och fönster skall också beställas. Viktigt att allt är på plats när delarna skall in i huset.


15.10.2022

Då var det dags att starta upp Naturhusets dagbok. Hittils har det mest varit fråga om  planering av halmhuset och växthuset. Bygglovsansökan inlämnades i juni men behövde kompletteras några omgångar; taket måste ändras eftersom jag inte fick tag på solpaneler. Konstruktionsritningarna för halmhuset är nästan färdiga. Konstruktionen av växthuset har påbörjats. Halmhuset blir ett halmelementhus, levereras av Ecococon i april 2023.


Före det skall betongplattan färdigställas.